Brev från TK

Ett brev från TK som alla borde ta och läsa! :)
 
Brev till SCFs föreningar - tränare, aktiva och övriga engagerade.

TK skriver några rader till er som representerar svensk cheerleading i och med era olika roller inom era föreningar. Vi önskar att alla i era föreningar får ta del av detta antingen bara genom mail eller att någon äldre ansvarig kanske läser detta högt för laget/medlemmarna och som då även kan förklara djupet i vad informationen innebär.

På TKs arbetshelg innan sommaren arbetade vi med att revidera regler, se över alla våra dokument, utvärdera tävlingsåret etc. Gällande utvärdering av tävlingsåret så fanns det ett ämne som stack ut extra mycket; uppförande och attityd.

Under tävlingsåret har vi som TK upplevt att vissa tränare och aktiva inte alltid uppför sig på ett korrekt sätt på våra tävlingar. Självklart gäller detta inte alla men vi kan se att vi har ett problem som vi behöver ta tag i. Tränares brist på uppförande handlar om att vissa ibland har en attityd om att de kan göra lite som de vill och det visas bl.a. i dialog med domare och TK-rep på tävlingar. På NM exempelvis märktes det tydligt där det var utländska domare och samtliga reagerade kraftigt på några händelser. Vad gäller utövare finns ibland en överlägsen och negativ attityd som yttrar sig i att man sänker andra öppet eller anonymt, ansikte mot ansikte eller över internet. Åter till detta längre fram. Tyvärr har TK inte bara upplevt dåligt uppförande hos tränare och aktiva utan även hos SCF-personal; domare, spotter eller personer från någon av våra instanser IU, TK, UK eller FS. Vi i TK har fått in synpunkter på och efter tävling kring SCF:s personal, där personer har reagerat på vad som har framkommit angående vad som har sagts eller hur man har agerat. TK har tagit detta på största allvar och krafttag har tagits angående detta. Vi vill att ni ska känna till att TK och övriga kommitéer har sett allvarligt på detta. Vi arbetar alla mot samma mål - att utveckla svensk cheerleading. Därför behövs en ömsesidig respekt och förståelse.

Du som tränare, aktiv eller övrig föreningsrepresentant representerar din förening men även SCF i alla officiella sammanhang. Även om du kanske upplever att du är helt privat i din föreningsroll så uppfattas du alltid som "din förening" i andras ögon, och i förlängningen även vårt förbund. Detta gäller särskilt på internationella tävlingar både i Sverige och utomlands då vi alla gemensamt är "Sverige". Som medlem av en SCF-förening har du ett stort ansvar i din roll på tävling, men ett ännu större ansvar utanför. Efter tävling eller under lågsäsong är du ett ansikte utåt och en förebild för både yngre och äldre utövare. I alla sammanhang och forum för cheerleading skapas normer och förhållningssätt som formar det klimat vi alla vistas i. Detta klimat är ofta varmt och välkomnande med en stark gemenskapskänsla. Vi ser och uppskattar många cheerleaders i Sverige som brinner för sin sport och anstränger sig mycket för att skapa band och relationer till andra cheerleaders vilket stärker vår känsla av samhörighet och bidrar till ett positivt klimat. Detta sker både på tävlingar, läger och utbildningar men framför allt i våra privata sfärer där internet spelar en stor roll. Dock vet vi alla att det finns en baksida till detta som vi vill arbeta aktivt för att minimera. Vi vill påminna alla att alltid tänka på hur man exponerar sig själv och sin förening exempelvis på internet där ord och bilder på ett mycket olyckligt sätt kan ge en ogynnsam bild av dig och det du representerar, även om syftet kanske var gott. 

En sann idrottsman och idrottskvinna erkänner alltid det hårda arbete som ligger bakom en idrottsprestation. Ett uppmuntrande ord till en medtävlande som har kämpat lika hårt som dig för att genomföra sin uppgift stärker och motiverar till fortsatt kämpan oavsett vilken placering det har resulterat i. Ett hårt ord, en gest eller anonym kommentar i en gästbok kan sänka oss alla och göra stor skada som stannar hos en person mycket länge. Den här typen av beteende är mobbing och får varken den som utför den eller den drabbade att känna sig det minsta bättre på cheerleading. Vi har som sagt alla samma mål med vårt utövande - en rolig och meningsfull verksamhet som lyfter individer och lag till både idrottsmässig och personlig utveckling. Vi vet att cheerleading är en sport som förenar människor med olika bakgrund och förutsättningar, med olika sportliga mål och framgångar. Oavsett vilken klass eller division man tävlar i, eller om man kanske inte tävlar alls utan utövar sporten av helt andra orsaker så förenas vi alla av att vi tycker att denna sport är den roligaste och bästa sporten som finns! Det finns en glädje och en sammanhållning som är svår att hitta i andra sporter, och det är detta som håller oss samman. Möt varje cheerleader med denna inställning så skapar vi en ännu bättre miljö för oss alla att vistas i, och som kommer att ta vår sport till nya höjder.     

Vi vill återigen framhålla att detta precis som i alla samhällets delar är ett problem som skapas av få men drabbar alla, och vi vill samtidigt berömma och uppmuntra er som aktivt arbetar med att sprida dessa ideal i era föreningar, för vi ser ert arbete och uppskattar det mycket.       

Tack för er uppmärksamhet. TK önskar er all lycka till under årets träningar, uppvisningar, läger och tävlingar.
Ni får mer än gärna återkoppla om ni har några egna tankar i ärendet.

Med vänliga hälsningar

TK

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag tycker många tränare borde fundera på sin attityd, inte bara på tävlingar utan även hemma i den egna hallen. Det är trots allt tränarna som lägger grunden för hela föreningen. Dom aktiva anpassar sig och tar efter, vare sig man vill eller inte.
Jag har sett så otroligt mycket mobbning. Tränare som snackar skit om aktiva, inte ger dom en chans för att dom inte gillar personen, himlar med ögonen och gör miner - även inför sina aktiva.
Ska man få bort dålig attityd utåt så måste man nog börja med sig själv, på hemmaplan. Tänka en extra gång innan man säger något och fundera på vad ens kroppsspråk verklige förmedlar. Jag tror det är något som alla (både tränare och aktiva) borde tänka på, för jag hoppas ändå att dom flesta som beter sig så inte gör det medvetet.

Svar: Håller med!
You Better Work

2012-10-24 @ 15:02:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0