Skoguide

Nu när säsongen kickar igång för hösten brukar många bli sugna på att beställa nya cheerleadingskor. Först och främst kan det vara svårt att bestämma sig för märke och modell. Tänkte hjälpa er med det! Skrev tidigare ett inlägg om skomodeller, så en del är direkt kopierat från det inlägget. Har ni några åsikter eller tips gällande skoval får ni gärna dela med er.


Nfinity
Det överlägset populäraste märket bland allstar-cheerleaders i USA. 90% av alla "world champions" har Nfinity. Populäriteten tror jag har kommit från att dem är extremt lätta och mjuka. Eftersom sulan är väldigt mjuk så är det vissa som inte tycker om de i bygg.

Skorna är utvecklade för att användas på mattor, inte golv. Vi i Sverige är inte lika lyckligt lottade som de flesta i USA är - många tränar på golv. För de som tränar mycket på golv så är inte Nfinity det ultimata. De kommer slitas mycket mer och gå sönder snabbt.

Nfinity finns i tre modeller just nu. De har även några gamla modeller, som dock inte tillverkas längre, därför tar jag inte upp dem.


Evolution - $74.99
Storsäljaren som kan ses på var och varannan allstar-cheerleader i USA. Funnits flera år men är fortfarande lika populära. Mestadels för den tunna sulan som gör det lätt att köra gymnastik och hoppa. Har inte så bra stöd för foten, så det kan vara bra att lägga i någon slags sula.

Passion - $50
Den här modellen har något hårdare sula, vilket kan vara bra för framförallt toppar.

Phoenix - $74.99
Nfinitys nyaste modell, och då borde de ju vara bäst? Haha. Även de är extremt lätta, men är utrustade med en lite hårdare sula än Evolution. Alltså bra för toppar.


Kaepa
Det populäraste märket i Sverige sedan länge. I USA inte lika vanligt.
Kaepas skor har flera av de en lite tjockare sula, dock inte de nyaste modellerna, men de gamla som många i Sverige har. Man känner också igen dem på de två trianglarna på sidan av skorna som man kan byta till olika färger. Kaepa har dock valt att slopa trianglarna på några av de nyaste modellerna.

På deras hemsida har de skrivit ut vad för användningsområde varje skomodell har. De flesta är "competition level" och några är "sideline" och "intermediate".

Kaepa finns i hur många modeller som helst. Här ser ni de två nyaste och några lite äldre modeller. Finns många fler som ofta reas ut billigt.


Stellarlyte - $55
Den allra nyaste modellen av alla. Står att dem är utformade för gymnastik. Jag tycker sulan ser hemskt oskön och kantig ut om man är topp!


Spectrum - $48
Också en ny modell. Bra alternativ till Nfinity om man vill ha hårdare sula!


NStarlyte - $52

Jag har själv dessa just nu. De är mycket lättare än deras andra modeller och utformningen av skon är lite lika Nfinity. Själva kvalitén är ganska bra, de har hållit för mig hittills i alla fall. Jag tycker dem är helt okej, varken rekommenderar eller inte rekommenderar dem.

Skorna är utformade för att bara användas inomhus.



Crossover - $44.79

Heter crossover eftersom de kan användas både inomhus och uthomhus och både av tävlingscheerleaders och de som står på matcher.







Hyperflyte - $40

Hyperflyte lanserades två höstar sedan, så den har alltså funnits på marknaden ett tag. Är lite uformad som en danssko, med "mellanrummet" i mitten av sulan. Ska likt Starlyte bara användas inomhus.






Sky - $56

Sky är en av deras numera lite äldre modeller, som är väldigt lik ännu äldre modeller som "tumblelyte och "ultralyte". Kan användas både inomhus och utomhus.







Jump - $29.59


Jump är en modell som jag kan tycka inte är så estetisk tilldragande, haha. De passar bra för miniorer och juniorer, och finns i väldigt små storlekar.






Nike
Välkänt märke, man kanske inte inom just cheerleading. Tjänar sina pengar inom cheerleadingbranschen på high school- och collegecheerleaders - de som står på matcher och hejar och behöver skor som fungerar bra utomhus.

Jag vet inte riktigt hur många modeller som tillverkas just nu och vilka som är gamla, men jag tar upp några av de vanligaste.

Stamina Lo är en sko med ganska tjock sula, men som är väldigt "studsig". Har själv de här skorna och jag tycker om att träna i de. Rekommenderar verkligen att ha de som ett "extrapar" och att bara träna i. Väldigt bra kvalité och fungerar bra inomhus som utomhus.

Pris - $36

Musique IV är det många high school-cheerleaders som har. Lättare än många andra "sideline"-skor. Kan användas både inomhus och utomhus.

Pris - $30

Man hör på namnet vad de ska användas till - Sideline Cheer.

Pris - $30


Varsity


Varsity lanserade sin skomodell Inspire Cheer förra året. De har endast en modell, men den har sålt ganska bra hittills tror jag. De liknar Nfinity Evolution, men med en något stadigare sula.

Pris - $65

-

Skor går att köpa hos Cheer and Pom, Varsity och Footlocker.

Kommentarer
Postat av: jonas coed blue

tänkte skriva en kommentar angående kaepa stellarlyte, eftersom jag nyss blivit en stolt ägare av ett par sådana, kan tillägga att jag kört med nfinity evolution innan i ca 3 år. den största skillnaden mellan skorna är att stellarlyte ger bra mycket mer dämpning vilket e riktigt bra eftersom att vi inte kör på springfloor i Sverige. annars är dom typ lika lätta ser nästan lika danna ut och sitter riktigt bra. angående den kantiga sulan (som inte alls är i närheten till kantig): den är riktigt skön att hålla i passar riktigt bra för partner stunt. skulle tippa på att den passar lika bra för group. sulan är hådare än evolution vilket är ett stort plus för det ger mer stabilitet särskilt i partner stunt kanterna är avrundade vilket ger bättre grepp o hela sulan har små räfflor vilket det oxå ger bättre grepp än evolution. att köra gympa och hoppa med stellarlyte e typ som att köra med evolution fast med lite mjukare landningar eftersom stellarlyte har mycket bättre dämpning jämfört med evolution som typ inte har nån dämpning alls. förhoppningsvis håller dom här skorna en hel säsong oxå för det har aldrig mina evolution gjort.

2011-09-06 @ 22:35:52
Postat av: klara

hej jag har precis börjat i tävlingslag junior nybörjare och har ett par nike cheer flash (Musique IV) men dem är alldeles för stora men jag har haft dem ändå. och nu funderar jag på att köpa nya skora vilka tycker du man ska köpa? funderar på Evolution :)

kram

2011-09-06 @ 22:53:04
Postat av: Ida

Jonas: Tack för tips!



Klara: Åh svårt att säga, har ju inte provat alla. Om ni tränar på cheermatta skulle jag ta Evolution, annars någon av Kaepas nya modeller!

2011-09-06 @ 23:34:33
URL: http://youbetterwork.blogg.se/
Postat av: Klara T

Hur tycker du Kaepa Starlyte är i storleken? På cheer and pom's hemsida står det är de och Stellarlyte är stora i storleken.

2011-09-07 @ 10:41:45
URL: http://klarath.blogg.se/
Postat av: Ida

Klara T: Jag tycker de är normala i storleken :) Jag tog en halv storlek större till och med.

2011-09-07 @ 11:30:52
URL: http://youbetterwork.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0