Allt om open!

Jag fick en förfrågan att skriva om de internationella klasserna, och visst kan jag det! De internationella klasserna är intressanta på många sätt just nu. Otroligt många lag har gått över till denna klass i år, så det kommer bli minst sagt tufft. Dessutom är den intressant eftersom det är andra regler i de internationella klasserna än i de andra klasserna i USA. Regler som blivit väldigt diskuterade i USA. Läs mer här nere så förstår ni!

Ålder
För att få tävla i international open 5 så måste man ha fyllt 14 år. I international open 6 så gäller 17 år.
Till skillnad från de vanliga klasserna (large senior, large limited coed etc) så finns det ingen övre åldersgräns. Tidigare var det nästan inga lag som tävlade i dessa klasser, eftersom det anseddes mer prestigefyllt att tävla i ett "vanligt" lag. Men nu blir det mer och mer populärt att kombinera college med all-star cheerleading. Det är även många som tävlar international trots att de får tävla i de vanliga klasserna. Cheerleadinggymmen runt om i USA har kommit på att det bästa är att kombinera unga talanger med gamla veteraner :)

Antal personer
Ett international-lag får bestå av 5-24 personer. I coed-klasserna får det vara max 12 killar. Det finns inget small, large, limited, unlimited eller liknande.

Klasser och nivåer
Till avdelningen international open så finns det fyra olika klasser att tävla i. Två all-girl och två coed. Det finns även två olika "nivåer" (levels) - level 5 och level 6. Skillnaden mellan de olika är inte så stor. Tänk er skillnaden mellan junior avancerad och senior avancerad i Sverige så förstår ni. Alltså, i level 6 är det även tillåtet att göra trevåningspyramider och voltbaskets. Trots att level 6 är en högre nivå så är level 5 otroligt mycket mer populär. I level 6 tävlar mest ihopsatta lag med collegestudenter som inte är tillräckligt bra för level 5-lag, men som vill kunna tävla i all-star också. De svenska senior avancerade lagen tävlar oftast i level 6 när de tävlar i USA, eftersom de då inte behöver ändra sina pyramider och baskets. Det betyder att de inte möter de bästa av de bästa tyvärr, även om många amerikanska level 6-lag är väldigt duktiga också.

Förkortning
International open coed kallas IOC och international open all-girl kallas IOAG.

Populär klass i år
Eftersom många gym har brist på framför allt killar så går många från unlimited och large-klasserna till international. En hel del går även till small och limited, men det är international som har ett explosionsartat antal lag i år. Till exempel Top Gun har lagt ner sitt unlimited-lag för att bara tävla i international istället. Ja, de hade både ett level 5 och level 6-lag i international förra året, men nu är level 5 fyllt med folk från unlimited istället, blandat med de bästa från gamla international 5. Tack vare detta kan några av deras bästa cheerleaders som Kevin Baron och Sheldon Bullock fortsätta gå i Top Guns bästa lag.

Top Gun IOC5


Mycket kritik
På Worlds tävlar alla lag dag ett. Nu har de även ändrat så lag kommer gå vidare till semi-finals som är i slutet av dag ett. Det blir alltså hektiskt under den första dagen! Under dag två är det finals, där bara de allra bästa lagen går vidare.
I international-klasserna så går bara tre lag från varje land vidare till finals. Detta gäller även USA! Denna regel har mött otroligt mycket kritik, då det finns väldigt många bra lag i international från USA. Många menar att det är orättvist att lag från andra länder som har mycket lägre poäng än många amerikanska får en "gratisbiljett" till finals. Många hånar denna regel och säger att "Worlds inte räknas" i international, att den riktiga uppgörelsen sker på till exempel Cheersport Nationals. Alla har olika åsikter om detta, det finns även folk som tänker längre än vad som är bra för sig själva och sin förening och säger att för att få en riktig internationell tävling med tävlande lag från alla möjliga länder så måste det vara såhär.

Tävlande lag 2010-2011 (ett axplock, finns minst dubbelt så många)
IOC5
ATL Allstars
Brandon Allstars
California Allstars
Cheer Athletics Wildcats
Cheer Extreme
Cheer Force
East Celebrity Elite
FAME
GymTyme
Kentucky Elite
Maryland Twisters
Spirit of Texas
Stingray Allstars
Top Gun
World Cup

IOAG5
California Allstars
Cheer Athletics Fiercekatz
Cheer Extreme
East Celebrity Elite
FCA
Georgia Allstars
GymTyme
Rockstar
South Jersey Storm
Cheer Sport Sharks (Kanada)
Gold Star (Storbritannien)

Senior Open 5
Detta är en helt ny klass, som jag tror nu får tävla på Worlds. Denna klass är utformad för att personer ska kunna "prova på" level 5, om de inte riktigt har nått upp till riktig level 5-nivå. I klassen tillåts 5-36 personer att tävla, med 0-4 killar. Denna klass har dock åldersgräns på 18 år, men ingen gräns nedåt. Man får alltså ha hur unga personer man vill!
Denna klass har lite annorlunda regler gällande tumbling. Det är bara tillåtet att göra fullskruv, inte dubbelskruv. Man får inte heller kombinera fullskruven med något annat, till exempel x-full eller kick full.

Senior Open 6
Utöver international open-klasserna och senior open 5 så finns det en klass som heter Senior Open 6 och en som heter Senior Open Coed 6. Dessa klasser har samma regler som international 6-klasserna, men de får inte tävla Worlds. I dessa klasser är det samma antal tillåtna, 5-24 personer, men man får ha hur många killar man vill i coed! Här kan alltså all-male lag tävla. Åldern i dessa klasser är 17 år och uppåt.Kommentarer
Postat av: Ellaboo

Fastnde på denna mening :P"För att få tävla i international open 5 så måste man ha fyllt 14 år. I international open 5 så gäller 17 år."

2010-11-09 @ 23:39:05
URL: http://eboo.blogg.se/
Postat av: Ida

Ellaboo: Ett litet slarvfel smög sig in där, thanks!

2010-11-09 @ 23:47:01
URL: http://youbetterwork.blogg.se/
Postat av: Sigrid

åh tack så mycket! fattar typ aldrig de där klasserna, men nu tror jag att jag är med i svängarna, men vad betyder det ifall man är "unlimited coed" eller "limited coed" ? he he..

2010-11-11 @ 00:11:00
URL: http://sigriddellborg.blogg.se/
Postat av: Ida

Sigrid: Haha, så bra! Det är antalet killar. Unlimited är 5 eller fler (alltså obegränsat), semi-limited 5-12 st och limited 1-4 st.

2010-11-11 @ 07:27:32
URL: http://youbetterwork.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0