Save youth 5

En hetsig debatt som pågår just nu i USA är om klassen "Youth level 5" ska få finnas kvar. Youth översätts enkelt till minior, och level 5 är den högsta nivån. I level 5 får man skruva i gymnastik, dubbla ner från libbar och göra kick dubblar. I princip samma regler som det är för junior avancerad här i Sverige.

Youth 5 har funnits i flera år, men det är nu debatten har startats om den ska få finnas kvar. Väldigt få lag tävlar i denna klass, inte ens tio, eftersom det är så svåra saker man ska klara av i klassen. Det finns inte så många 10-åringar som kan dubbelskruva i gymnastik till exempel, vilket lag i denna klass behöver för att göra bra ifrån sig. Säkerheten är också en stor del av debatten. Många anser att det är för tidigt för att dubbelskruva när man är så liten. Att man istället bör fokusera på att lära sig grunderna. Det pågår omröstning nu under januari om klassen ska få finnas kvar, tas bort helt eller ändras i reglerna (så man inte kan dubbelskruva till exempel).

Två av de bästa youth 5-lagen är Cheer Extreme Youth Elite och World Cup Twinkles. CEA och WC är konkurrenter i många klasser, både i senior och junior, och minior är inte heller ett undantag. Eftersom de tävlar om guldmedaljerna och deras ägare/tränare ibland har olika åsikter om saker ryker de ihop ibland. Just i denna fråga sägs det att World Cup förespråkar att ändra reglerna bara för att de förra året på en tävling (där Cheer Extreme vann) fick en kommentar från en av domarna att "ni behöver fler dubbelskruvar". Därför vill de ta bort dubbelskruvar (sägs det). Courtney, Cheer Extremes ägare, har även uttryckt sin åsikt på Facebook och Fierce Board, där hon haft med pikar åt World Cup.

Vi får se hur det går för youth 5-klassen. Alla i USA som tycker den ska vara kvar har skrivit "Save youth 5!" på sina Facebook-statusar.


Cheer Extreme Youth Elite


World Cup Twinkles


Vad tycker ni, är man för ung som 8-11 åring att göra det de gör i filmerna?

Kommentarer
Postat av: Anonym

shit asså, det känns som att dom, speciellt dom i twinkles, är typ minst 13! shit, 8-10 år asså... duktiga var dom men kanske inte så passande trots allt? :)

2011-01-07 @ 18:40:39
Postat av: Ida

Anonym: My bad, det är upp till 11 år! Men jag håller med dig, många ser äldre ut än vad de är.

2011-01-07 @ 18:53:02
URL: http://youbetterwork.blogg.se/
Postat av: Alexandra

Nej jag tycker inte att man är för liten. Kan man göra så svåra saker så måste man ju få tävla med det! Visst är det jätte viktigt att ha bra grunder. Men för att kunna dubbla måste så man ju ha bra grunder :)



Sjukt bra är dom iallafall!

2011-01-07 @ 19:00:28
Postat av: Ida

Alexandra: Inte helt sant. Det är stor skillnad på att precis komma runt i något och att landa det säkert! Även om många i cheerleading anser att "kommer man runt så kör man".

2011-01-07 @ 19:41:42
URL: http://youbetterwork.blogg.se/
Postat av: Kristin :)

Så lenge de er sikre på det de gjør, og at alt blir gjort grundig og ordentlig syns jeg det er helt greit! :) Men man er jo veldig liten, 8-11-åringer er jo egentlig veldig små! Men hvis de har dyktige nok trenere, og det blir satt fokus på at alt alltid sitter på konkurranser osv går det greit :)

2011-01-07 @ 20:23:30
Postat av: Anonym

det är egentligen helt sjukt hur dom kan göra allt eftersom dom flesta i sverige som tävlar i junior avancerad inte ens kan göra hälften så mycket som dom gör.. men man kan ju tycka att dom är lite för unga men eftersom dom tävlar i så kända föreningar så har dom ju dom flesta grunderna för nästan alla cheerleaders i usa börjar med cheerleading när dom är typ 2 år och ju tidigare dom börjar med avancerade saker så kan dom ju bli ännu bättre när dom blir äldre.

2011-01-07 @ 20:32:34
Postat av: Anonym

jag anser inte att det är helt okej. det är bara att jämföra med 8-8 åringar i sverige, dom flesta kan inte göra mer än handvolt och kanske flickis, om ens det. Jag tror (är mycket säker på) att dom blir hårt pressade vilket inte är okej. även om dom är duktigare än dom flesta senior avancerade i sverige så kan jag tänka mig att det är mycket grunder som saknas! och det roliga med cheer försvinner ju när man tränar sådär hårt i sån ung ålder, fast det är nog mycket olika från person till person.



Dock har jag en fråga till dig Ida-maria: Hur kan det komma sig att alla i usa är så mycket duktigare på gymnastik än i sverige? tränar dom på ett helt annat sätt eller hur kan det komma sig? och en fråga till, varför har dom annat cheer golv i usa än i sverige? tror du att sverige skulle kunna ändra? det skulle underlätta för gymnastiken! :)

2011-01-07 @ 20:49:16
Postat av: Jennifer

Nej, dem är ju sjukt duktiga på det dem gör. Alltså vad vinner man på att ta bort det? Dem kan ju sina saker och är sjukt duktiga, så varför? Vad har det för mening? Visst är dem små och så men aa. Det drabbar ju inte oss iaf :P

2011-01-07 @ 21:29:17
URL: http://jennifersgarderob.blogg.se/
Postat av: emilie

tycker att dom ska ta bort youth 5 !

2011-01-07 @ 21:54:10
Postat av: Ida

Anonym: Det beror på att de oftast börjar i yngre ålder och så har de bättre förutsättningar. De tränar i cheergym som har bra golv och träningsredskap (vilket många svenska lag saknar) och i gymmet har de möjligt att ta privata gymnastikklasser med olika tränare. Och deras tränare är mycket mer utbildade och erfarna inom gymnastik. Oooch så går otroligt många fler på cheerleading. Alla i den här åldern är ju inte såhär bra, det är en väldigt väldigt liten del av alla cheerleaders i USA som kan göra dubbelskruvar till exempel.



Det skulle underlätta väldigt mycket för gymnastik, ja! Och minska skador på knän och annat. Jag vet inte riktigt varför vi har hårt golv i Sverige, jag tror det blivit så för att de flesta lag i Europa har det och för att de har det på EM.

Vi skulle kunna byta, men det är upp till Svenska Cheerleaderförbundet. Nu är det många föreningar som har köpt in hårt golv, så då kanske det känns jobbigt om de byter. Men vissa föreningar har ju studsgolv, till exempel har vissa lag i min förening tillgång till det.



Jennifer: De menar att de pushar barnen för hårt i denna klass, att det vore bättre om de tävlade i level 4 där de bara får göra sträckt salto och enklare over all.

2011-01-07 @ 22:01:11
URL: http://youbetterwork.blogg.se/
Postat av: Amandaa

Shit hur kan man ens göra sådär :0 Verkligen jätte duktiga!

2011-01-07 @ 23:18:38
URL: http://mandelijohnson.blogg.se/
Postat av: Mia

jag tycker faktiskt att dom är för unga, trots att de nu kan detta, så har det ju säkert varit en lång väg till att kunna utföra allt de dom gör. Det är ju så sjukt att det ska vara lika hög svårighetsgrad på typ 8 åringar som på 20 åringar. Någon gräns borde det ju finnas! Det känns så konstigt att jämföra ungarna i filmerna med tex de miniorer som finns i Sverige, det känns nästan redan för hårt att träna flickis med dem tycker jag :o

2011-01-08 @ 03:08:57
Postat av: Alexandra

Sånt där kör ju gymnaster i deras ålder, och det är inget konstigt med det..

2011-01-08 @ 10:16:12
Postat av: till mia

deet är ju knappast för hårt att köra flickis md en 8-11 åring. vadå skulle man börja lära sig flickis vid 15 år?? det är ju just därför sverige är sämre på gymnastik för att vi lära oss för sent och inte får den hårdare träningen. tycker attt så länge dem tycker det är kul är det inget fel, som alexandra säger, gymnaster i deras ålder gör samma sak.

är det säkert så varför inte?

2011-01-08 @ 12:18:00
Postat av: Ida

Alexandra: Sant, men cheerleading vet vi ju alla är ganska mycket mer än bara gymnastiken.



Till mia: Det håller jag med om, man måste börja köra flickis med miniorer. Åtminstone om man vill ha ett bra junior avancerat lag.

2011-01-08 @ 12:40:35
URL: http://youbetterwork.blogg.se/
Postat av: karin

vi kan ju kolla på våra junior avancerade lag i sverige, de bästa laget var bobcats och de hade bara avancerad gymnastik och om vi kollar ner på deras minior lag jags så har även de mycket avancerad gymnastik. Samma sak med diamonds som kom 2 på SM de körde också bara avancerad gymnastik och om man kollar ner på deras minior lag så ser man att det också har mycket avancerad.

så det är absolut inte för tidigt att börja lära sina miniorer avancerad gymnastik, det är oftast i den åldern som dom lär sig som mest, vill man bli något bra är det bra att sätta igång i tidig ålder!

2011-01-08 @ 13:47:00
Postat av: karin igen

och om vi kollar på de lagen som kom 4,5,6 så hade de inte så mycket avancerad gymnastik, de kanske hade 1-3 tjejer som var jätte duktigt och så kollar vi ner på deras minior lag, vissa föreningar har ens inga miniorlag och de andra lagen är inte miniorlagen så speciellt bra! På SM i den junior avancerade klassen iår så kanske vissa av lagen gå ner ett steg och tävla fortsättning. tror det är roligare för tjejerna om de är ett bra fortsättningslag än att det är ett halvbra avancerad

2011-01-08 @ 13:50:24
Postat av: anonym

tycker man att pressen är för hård kanske inte cheereladingen är den rätta sporten!

2011-01-08 @ 13:51:46
Postat av: Ida

Karin: Precis det jag skrev i mitt senaste inlägg :)



Anonym: Det beror ju väldigt mycket på hur hård press som läggs. Det är en balansgång att pressa miniorer lagom, kan jag säga som tränare.

2011-01-08 @ 14:57:45
URL: http://youbetterwork.blogg.se/
Postat av: mia

det är klart att jag tycker att man ska börja träna avancerad gymnastik med såväl miniorer om dem är redo för det osv, jag skulle mer än gärna se Sverige utvecklas i gymnastiken! Men jag tycker bara att det borde finnas liiiite gränser, som typ högst layout eller åtminstone enkel skruv, och kanske något mindre i byggväg. Jag vet inte varför riktigt eftersom att när man ser lagen som kör så bra och det verkar säkert, så ser man ju egentligen inga problem så, det är väl mest bara för att dom verkar så mycket äldre där, men om jag jämför med tex min 8-åriga lilla bräckliga syster, haha så känns det som något alldeles för avancerat för henne. Och jag menade inte heller att jag tycker att det är tidigt med flickis, utan bara att det är så vissa föreningar ser det som, menar att det är väldigt stor skillnad mellan USA när det gäller vad man tycker är för tidigt eller inte :)

2011-01-08 @ 15:50:36
Postat av: Ida

Mia: Jo, många i USA tycker som du att man ska ändra reglerna i youth 5. Att det är för hög nivå för så små. Och att man kan ha något att se fram emot i junior och senior sen. Alla youth 5-lag ser ju inte ut såhär, vissa kör mer osäkert. Men så är det ju på alla olika nivåer, nybörjarlag kan se ut att göra farliga saker de med.

2011-01-08 @ 17:48:04
URL: http://youbetterwork.blogg.se/
Postat av: Amanda

Dom ääär ju jääääääätte bra ! :O men en fråga, får man inte skruva (gymnastiken) i sverige? :)

2011-01-08 @ 21:33:28
Postat av: Amanda

Alltså som miniorer menade jag :D

2011-01-08 @ 22:57:03
Postat av: Ida

Amanda: Jo, man får till och med dubbelskruva :)

2011-01-08 @ 23:51:45
URL: http://youbetterwork.blogg.se/
Postat av: emma

dom är ju helt seriöst grymma, och att de pressas för mycket vet jag inte.. det verkar ju som att dom har kul när dom kör och som miniorer är ju det superviktigt (enligt mig iaf). Jag tror definitivt att flera tjejer i minior fortsättnings laget i min förening gärna skulle satsa så hårt! Jag tycker det är bra att klassen finns för de som verkligen älskar det och vill köra på så hård/hög nivå :)

2011-01-09 @ 00:29:20
Postat av: Anonym

orkade inte läsa alla kommentarer men kan s'ga att sporten gymnastik är mycket mer de med, dom ska inte bara kunna sina volter på friståendet utan de ska även kunna volta i barr, kunna minst en flikisflickis eller salto på bom och kunna sina hoppvarv så det går inte att gämföra så som ni gjorde.

2011-01-09 @ 03:27:48
Postat av: Ida

Anonym: Yes, aldrig påstått att det inte är mer än fristående i AG. Men i cheerleading är de olika momenten mycket längre ifrån varandra än vad det är i AG.

2011-01-09 @ 16:52:42
URL: http://youbetterwork.blogg.se/
Postat av: m

Så länge som de som kör tycker att det är roligt och själva är motiverade tycker inte jag att det är något fel med att de får köra på en hög nivå. Att de skulle bli pressade för hårt är det säkert många som tycker, men det finns väldigt många olika lag i USA och då finns det ju säkert något som passar alla. Om man som så liten skulle tycka att det var för jobbigt att tävla på så pass hög nivå och då bli pressade så mycket finns det andra lag de kan vända sig till. Sedan så tror jag även att de tycker att det är väldigt roligt att tävla på den nivån då de får lära sig nya svåra saker och då dessutom tävla på det! Visst så kan de få öva på svåra gymnastikmoment, men om man inte får tävla på det så tror jag att en del av motivationen försvinner..

2011-01-09 @ 17:18:22
Postat av: Linnéa

OMFG! hur får dom dom att kunna göra allt detdär? Den kroppskontrollen! Hälften av mina miniorer vet inte ens vad som är upp och ner på dom själva. Ännumindre i gymnastiken...

Men klart skall dom vara kvar, är man bra nog så why not? :)

2011-01-09 @ 21:45:18
URL: http://thefatcheerleader.wordpress.com
Postat av: Katarina Eriksson

Hårt golv, lång förklaring:

SCF har tidigare (vid införandet av studsgolv i All Star) haft en diskussion om vi skulle ha det i Sverige. Vi väntade på utfallet i USA. Det visade sig att i starten, innan gymmen på bred front hade köpt in golv själva, dvs tränande på annat underlag än tävling, så var det mycket skador, speciellt knän. Detta var i början, och det fortsatte inte så när fler o fler gym tränade på rätt underlag. Vi ansåg på den tiden inte att det var rimligt att de svenska klubbarna skulle kunna köpa in golven då de kostar mer än dubbelt så mkt som de våder vi tävlar på i dag. Vi sköt alltså en eventuell övergång på framtiden (se över ny teknik med billigare golv etc)

I och med att Sverige gick med i ICU så utgår nog alternativet med studsgolv.

ICU arbetar för att cheerleading ska komma med som OS-sport. En viktig parameter är att en idrott ska utövas globalt, som tex fotboll. För att underlätta detta vill man inte att det ska vara nödvändigt med dyra materialinköp som tex golven.

Den regelinsatte ser att även att ICUs regler för VM skiljer sig åt från IASF/All star med syfte att profilera cheerleading som idrott/sport - bort från underhållningsföreteelse, detta av samma skäl: OS.

2011-01-10 @ 20:33:46
Postat av: Ida

Katarina: Tack för svar!

2011-01-10 @ 20:47:28
URL: http://youbetterwork.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0