Varför stretcha?

Stretcha gör man medvetet för att förlänga sina muskler. Om man har långa muskler är man vig, har man korta är man ovig. Alla är olika i grunden, vissa är mer viga naturligt än andra. Det gäller att jobba från sina egna förutsättningar.

Att vara vig har många fördelar i cheerleading. Något det påverkar som ALLA gör i lagklasser, cheer som cheerdans, är hopp. Olika hopp kräver att man är vig i olika delar av kroppen. I x-hopp (spread eagle) och toe touch är det bra att vara vig i split. I front hurdler och pike behövs långa muskler i baksida lår, vilket spagat kan hjälpa en att få.

För toppar är det bra att kunna dra trick. Och inte bara kunna dra - kunna dra det fint! Ofta är man vigare på ett ben och ofta har ens lag ett bestämt ben, så då är det bara att anpassa sig. Det är hur som helst viktigt att stretcha och dra trick på BÅDA ben. Höger spagat hjälper höger heelstretch, vänster spagat hjälper höger scale.
Det finns olika sätt att dra trick på, vilket jag kommer återkomma till i senare inlägg.


Top Gun's toppar kan dra heelstretch på båda ben.

Det finns en fara med att stretcha för mycket. Särskilt ryggen kan ta skada, men även andra delar av kroppen. I rytmisk gymnastik, där en del av sporten är att vara supervig, är det många som behöver opereras för att de stretchat för mycket. Men detta är i sällsynta fall, oftast på elitnivå.
Men det är lätt att sträcka sig när man stretchar, så se till att ni värmer upp ordentligt innan. Och använd sunt förnuft när ni stretchar. Det ska göra ont, ja, men inte för ont!



More to come!

Kommentarer
Postat av: Therese

Bläää, vad äckligt! Det gör så ont i mig när jag ser dessa ovanligt viga människor! ^^

2011-01-11 @ 17:27:11
URL: http://blommasrobin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0