Diskussion - begränsa gymnastik i Sverige?

Sverige är ett av få länder som fortfarande tillåter dubbelskruv på hårt golv. Till exempel i USA är det inte tillåtet inom college cheerleading eller på ICU Worlds (VM), som båda är på hårt golv. I Norge går de i år efter ECU's regelverk som inte heller tilltåer dubbel.

Begränsningen av gymnastik som kanske kommer ske i USA hänvisas till rapporter om ökade skador inom cheerleading. Jamie Parrish skrev att han tagit del av siffror som visar på att särskilt stillastående gymnastik (kan vara stillastående längor) bidrar till fler skador. I Sverige har vi bara haft två personer som kört dubbelskruv och fyra eller fem som kört stillastående skruv på tävling, så att det är ökade skador på grund av dessa två moment påverkar oss inte särskilt mycket - än. Vi blir bättre och bättre på gymnastik och fler börjar öva på svårare saker. Borde Sverige förebygga framtida skador genom att begränsa oss redan nu?

Whitney Love berättade i sin video att gymnastik så som fullskruv-fullskruv på hårt golv sliter mycket på hennes kropp och att det var så hon skadade sin vrist för några veckor sedan. Fullskruv-fullskruv är piece of cake för henne på studsgolv, men på hårt golv blir det mycket tyngre och svårare.

Fritt fram att diskutera, tycker ni vi borde begränsa? Ta bort dubbelskruv? Stillastående skruv? Eller ha kvar?

Kommentarer
Postat av: Julia Alsing

Vilka två är de som kört dubbelskruv? :)

2012-03-30 @ 16:00:39
URL: http://juliaalsing.blogg.se/
Postat av: Ida

Julia Alsing: Anna Gustafsson i Eagles och Jack Djeridi i Black Hawks.

2012-03-30 @ 16:08:46
URL: http://youbetterwork.blogg.se/
Postat av: Anonym

Känns ju ganska ovärt att ta bort något som typ ingen i Cheer Sverige kan ändå. När folk börjar skada sig kanske man ska fundera på att ta bort det. Dessutom bör väl ens coacher se till att man inte skadar sig? Om man inte kan det perfekt bär man ju inte tävla med det. Tycker det är onödigt att ta bort det bara för att alla andra länder gjort det, och för vissa skadar sig. Om man en skruv/flickis/whatever ser för farlig ut tar ju även domare bort den. Så tycker det verkar sjukt onödigt!!

2012-03-30 @ 16:41:15
Postat av: Thea

absolut inte! det är ju ändå bara några få som kör det nu i alla fall. men ser coacherna att den är osäker. kan man ju bara sluta träna på den. eller ifall man själv skadar sig är det ju upp till en själv att bestämma ifall man kan/vill/vågar köra mera.

det är ju ändå många gymnaster som går i cheer, då kan man ju utnyttja det och få poäng! ;)

2012-03-30 @ 17:26:22
URL: http://theiis.devote.se
Postat av: Anonym

Tror man tänkt för mycket. Onödigt att ta bort detta och begränsa talang. Keep the shit.

2012-03-30 @ 18:11:22
Postat av: sara

Jag tror inte de flesta skadorna uppkommer under själva tävlingarna utan på träningar. Att tillåta svår gymnastik ökar självklart pressen för lag att lära sig den gymnastiken, vilket kan leda till skador om man inte har tillräcklig utrustning eller handledning. Jag vet inte vad som är rätt att göra i det här fallet, bara slänger in denna lilla tanke:)

2012-03-30 @ 18:29:23
Postat av: clara

jag tycker att vi ska ha kvar all gymnmastik men börja med studsgolv istället för hårt!

2012-03-30 @ 20:48:18
Postat av: cammen

Hade varit underbart med springfloor, åtminstonde ett mellanting som vi i gco har. Helt sjukt va det hårda golvet sliter på ens kropp och fler hade kunnat köra mer avancerad gymnastik med springfloor. Ett springfloor är dyrt men håller ju länge. Om man inte har råd kan man ju köpa airtrack och olika uppblåsbara golv som dessutom är billigare än att köpa ihop ett helt hårt golv.

2012-03-30 @ 20:54:31
Postat av: Anonym

In med springfloor. In med springfloor. In med det.

2012-03-30 @ 21:16:50
Postat av: Anonym

Anonym: HÅLLER MED TILL 110%! SPRINGFLOOOOOOOOOOOOOOR FOR THE WIN!

2012-03-30 @ 21:20:24
Postat av: Emma

Visst skulle det vara skönt med springfloor men om man ska säga att man kan en volt så ska man kunna den på alla underlag, man ska kunna köra sin länga på barmark. När man är där kan man säga att man verkligen kan det man gör. Att det är tyngre på hårt golv, ja självklart då måste man ju själv göra volterna, att det sliter mer på kroppen ja om man inte kan utföra det korrekt. Om alla alltid körde sin styrke och teknikträning fullt ut och körde på hårt golv och såg till att de lär sig allt korrekt så skulle det inte vara nå problem att köra på hårt golv. Se bara på tex lill B, ser det tungt ut när han kör utomhus??Så jag röstar på att man själv skall utföra sin gymnastik istället för att låta redskapen göra dem åt en./ Emma

2012-03-30 @ 21:43:21
Postat av: MARIA, MODELL, CHEERLEADER, 16 ÅR

Jag tycker att alla cheerleaders skall ha samma golv världen över, antingen hårt golv eller studsgolv..så att alla kan utvecklas utifrån samma förrutsättningar. Sen håller jag med ovanstående, varför ta bort talang? Dock borde domarna kunna varna på förträningar om de tycker att tumblingen ser för osäker ut..tycker det är lustigt som jag förstår att ingen domare som säger något om en person totalt faceplantar i sin flickis, gympa som gympa...?

2012-03-30 @ 22:03:47
URL: http://absolutevintage.blogg.se/
Postat av: Lina MFC

domarna kan alltid rekommendera tränarna att ta bort moment som är osäkra men ansvaret ligger ALLTID hos tränarna, oavsett vilket land eller vilken tävling du är på...bollen är i tränarnas och utövarnas bollhalva liksom.

håller verkligen med dig Emma! antingen så kan du ett moment eller så kan du det inte, det finns liksom ingen gråzon egentligen.

den dagen när majoriteten av sveriges lag har möjlighet att träna på springfloor kan vi ha det på tävling tycker jag. det är stora skillnader i teknik vad gäller flera moment om man har tävlingsgolv med studs och det måste man kunna förbereda sig på för att det ska få någon verkligen effekt på våra lags kvalitet. stämmet på ett springfloor är helt annorlunda och avgörande för hur avancerad tumbling blir - DM 2008 hade vi något slags studsgolv i Vänersborg och Nikki körde sin skruv med samma stäm som på hårt golv men flög av mattan och landade i spotterbordet. inte så kul...=) idag har inte ens alla lag tillgång att träna ens hälften av sina träningar på det tävlingsunderlag vi har i nuläget - ni i GCO är nog den enda föreningen som jag känner till som har ett fullt golv med dämpning att träna på. det är verkligen toppenbra vi har ju vart där ett par gånger. det kanske finns fler men det är inte många isf. så det skulle vara ganska oansvarigt av förbundet att införa ett underlag som några % av sveriges föreningar har möjlighet att köra sina träningar på. vi kan göra en ny check om 5 år och se om utvecklingen har gått framåt...=) och kan tillägga att jag inte tror att sverige kommer bli bättre på cheer genom att ställa sig på springfloor utan att alla tränare lär sig mer om hur man ska lära ut momenten rätt från början! =)

2012-03-30 @ 22:27:58
Postat av: Katta

Vad sägs om den här spekulationen då:

Att de föreslagna momenten i gympa ska försvinna beror på att USASF grundar för att TA BORT studsgolvet såsmåningom för att ligga i linje med ICUs politiska linje att komma in som OSgren...

Och att man därför tar bort moment som har mkt att tjäna på golvet.

Tja, skador är mer troligt, och även att man vill göra L6 mer intressant genom att så många redan maxar i L5.

2012-03-30 @ 23:06:24
Postat av: Ida

Nu spårade ju detta ut i en diskussion om golv... Det var inte meningen, haha.Sara: Agree.Emma: Använder Whitney Love som exempel, eftersom jag inte kan prata utifrån mig själv när det gäller gymnastik. Följer man Whitneys Twitter, YouTube osv så ser man att hon verkligen är för styrketräning och hela tiden pratar om att det är viktigt för att klara av gymnastikmoment. Hennes mamma är nog den mest respekterade gymnastiktränaren inom cheerleading också. Hon går både i ett collegelag och i ett allstarlag, och hon skriver ofta att det hårda golvet sliter på hennes kropp och att hon får mer ont i ryggen och på fler ställen efter att hon kört gymnastik där.Tycker inte Lil B är ett särskilt bra exempel eftersom hans teknik är allt annat än korrekt, han kör ju mer åt trickinghållet särskilt utomhus.Maria: De säger visst till om någon faceplantar totalt. Diskussionen jag ville ha är inte om tränare ska kunna avgöra om någon ska köra eller inte (det ska de självklart kunna göra) utan om så svår gymnastik sliter för mycket på kroppen för att tillåtas att köras.Lina MFC: USC har också tillgång till studsgolv, men de tycker inte om att träna där för att det förstör de aktivas gymnastik när man blir van med studs och sen ska köra samma sak på hårt golv. Visst att "när man verkligen kan, kan man det på alla underlag" men som du säger är det olika stäm på olika golv.Håller med om att tränare måste ha tillräckligt med kunskap för att lära ut på rätt sätt, men det är en helt annan diskussion... Sverige behöver helt klart fler och bättre utbildningar.Katta: Är det din egen spekulation eller är det säkert att det är så?Level 6 diskuteras mycket i USA och det finns en hel del som är för att ta bort den klassen helt inom allstar, eftersom många lag inte är tillräckligt bra för att göra trevåningar och voltbaskets (som medför större skaderisk än level 5-moment).

2012-03-31 @ 00:42:31
URL: http://youbetterwork.blogg.se/
Postat av: cammen

oavsett hur bra tränad eller inte man är så är det ju ren fakta att hårt stumt golv sliter mer på kroppen! Det finns ju säkert lika många föreningar som inte har hela hårda golv heller, ska vi tävla på vanligt golv då så alla kan få samma? Tror många hade uppskattat om det va tillåtet, som sagt det finns ju annat än springfloor man kan köpa in och öva på än hela golv.

2012-03-31 @ 00:56:58
Postat av: Josefine

Är ganska säker på att jag läst flera gånger att cheer ska kvala in för att bli en olympisk sport 2016 och tror det är motivationen till många av regeländringarna. Först och främst att få bort onödigt nakna kläder, löshår, glitter, "fjollstämpel" och osäker tumbling för att få det att se ut mer som en atletisk och seriös sport för utomstående (och för os-komitten) och sedan också att försöka enas gällande regler och förutsättningar mellan och inom de olika förbunden, som Katta också är inne på.Säger inte att jag ligger bakom besluten men de har säkert en god anledning. Dock går de på tok för långt angående "males"...

2012-03-31 @ 03:17:01
Postat av: Anonym

studsgolv tycker jag är ett bra alternativ tror att det skulle göra så att vi utvecklas mer inom gymnastiken + mindre skador :)

2012-03-31 @ 09:19:07
Postat av: emelie

Det är ju juste den symnastiken som skiljer ett okej lag från ett "wow lag" ?!

2012-03-31 @ 10:03:56
Postat av: Anonym

Ida: Om de ska ta bort level 6 i USA måste de ju höja åldern för level 5.

2012-03-31 @ 10:52:46
Postat av: Alva

Om jag ska vara ärlig så tycker jag att man ska ta bort alla skruvar! iallfall från hårt gol. Handvolt/flikkis räcker förfan

2012-03-31 @ 11:02:49
Postat av: Kim

Jag tycker definitivt att man ska ha kvar gymnastiken i sverige. Vi ligger redan efter där och vill vi kunna hävda oss utomlands, vilket jag antar är ett av SCFs mål, så motarbetar ju det en aning.Ang USA så känns det som att det Whitney sa är den bästa lösningen, enligt mig. Stora avdrag för osäker/icke färdig gymnastik. Då kommer ingen vilja chansa, alltså kommer vi få se säkra pass. Det där om manliga cheerleaders är bara sjukt. Vi går ut för att vara en sport där alla är välkomna, fast homosexuella får inte vara sig själva.

2012-03-31 @ 11:22:21
Postat av: Julia

Nej, ha kvar gymnastiken och skaffa springfloor istället!

2012-03-31 @ 11:35:06
Postat av: Ida

Anonym: Finns international open level 5.Kim: Fortfarande inte tillåtet med dubbelskruv på ICU, som har samma golv som oss. Ska vi kunna hävda oss inom allstar behöver vi studsgolv..Jag håller också med om det, men jag tror snarare lösningen är bättre utbildade tränare som har koll på hur de ska lära ut teknik.

2012-03-31 @ 17:11:28
URL: http://youbetterwork.blogg.se/
Postat av: Cimsan (gc troops)

Tycker vi ska ha kvar gymnastiken som den är!

Folk som klarar av svårare gymnastik borde få göra det!!;)

2012-03-31 @ 21:23:47
Postat av: Anonym

Hur kan vi ha springfloor när vi har bygg, dans och hopp att genomföra?

2012-03-31 @ 21:55:59
Postat av: Anonym

Anon: Det blir ju ingen skillnad i byggen för att det blir springfloor? plus att det är lättare att hoppa

2012-04-01 @ 08:56:09
Postat av: Anonym

Jag tror att hon menar på träningarna ifall man bara har en liten del med springfloor och inte en hel matta

2012-04-01 @ 09:15:57
Postat av: Ida

Jag tror Cammen menar att de föreningar som redan har hårt golv kan köpa till en länga med spring floor, där man kan öva på stämmet i gympan osv.

2012-04-01 @ 12:53:32
URL: http://youbetterwork.blogg.se/
Postat av: alva

ha kvar!

2012-04-01 @ 17:07:05
Postat av: Malin

Jag tycker att man istället borde köra på samma sorts springfloor/gymnastikgolv som man kör på i USA. Det är ju omöjligt att jämföra gymnastiken i USA och Sverige eftersom man här kör på hårt golv.. Bättre golv tycker jag!

2012-04-01 @ 17:52:04
URL: http://maliinnordlund.blogg.se/
Postat av: Therese

Det skulle nog inte bli lättare att jämföra gymnastiken bara för att vi skaffade springfloor till våra tävlingar.Problemet skulle ju då bli att vi tävlar på ett annat golv än vi tränar på. Det är ju helt annan tajming och risken är ju större att folk skadar sig eller skulle behöva ta ner nivån för att tajmingen inte fungerar.

Dessutom kör inte hela usa med sprigfloor. College kör tex med samma golv som oss, så om man känner att man vill jämföra så kan man ju göra det där. Dom kör ju dessutom l6, (ja, l6 finns i allstar också, men är ju inte direkt största klassen) som våra avancerade lag här, så vill man jämföra borde det ju vara en bättre klass att jämföra med:)

2012-04-02 @ 08:35:08
Postat av: Ida

Therese: I college får man inte dubbelskruva, inte heller på ICU Worlds som har hårt golv. Därför jag ville ta upp den här diskussionen - om vi borde ta bort dubbelskruv också, eftersom nästan inget annat land som har hårt golv tillåter det.

2012-04-02 @ 12:00:30
URL: http://youbetterwork.blogg.se/
Postat av: Therese

Jo jag vet, det var mest som svar till Malin apropå att jämföra, iom att det är samma förutsättningar (och iom att dom inte får dubbelskruva och vi i princip inte kan så blir det ju också lite mer likt än allstar:)) Ett litet sidospår till din ursprungliga diskussion bara:)Om man ska tillbaka till diskussionen så skulle det vara kul att se någon form av lista på hur mkt korrekt utförd gymnastik på hårt golv sliter på kroppen. Hur mkt mer sliter en dubbelskruv jämfört med en enkel jämfört med en flickis .. osv.

2012-04-02 @ 12:40:07
Postat av: Ida

Therese: Jo, det går ju att jämföra då. Men frågan är hur många som skulle dubbelskruva i college om man fick..Hittar jag en sådan studie lägger jag upp den på bloggen, men jag har inte sett någon.

2012-04-02 @ 15:57:41
URL: http://youbetterwork.blogg.se/
Postat av: Louisa

Tycker förbud är ganska onödigt i många fall,isåfall är det bättre om alla blev mer upplysta och informerade om vad som är skadligt för som sagt,allt handlar ju om vad man klarar av och vad tränaren tycker man är kapabel till! :)

2012-04-03 @ 10:17:39
URL: http://louisalopez.blogg.se/
Postat av: Malin

Fast om man skulle införa springfloor på tävlingar så skulle väl fler cheerleadingföreningar i Sverige börja träna på springfloor också. Jag vet att det kostar mycket pengar, men det finns många gymnastikhallar i Sverige med springfloor där man kan hyra in sig. :) Har själv tränat gymnastik tidigare så jag vet skillnaden i golvet, springfloor är mycket skönare att köra gymnastik på och sliter inte lika mycket på kroppen. Bara att göra flickisar på vanligt hårt golv sliter mycket på handleder och armbågar..

2012-04-03 @ 13:21:18
URL: http://maliinnordlund.blogg.se/
Postat av: Anonym

Victoria genberg i DC6 (Dynamite coed level 6) körde dubbelskruv på DM o Jack går också i DC6 :)

2013-04-27 @ 15:51:49
Postat av: Linnea

Victoria genberg I DC6 (Dynamite coed level 6) körde dubbelskruv nu på DM och Jack går också i DC6 ! :)

2013-04-27 @ 15:56:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0