Tävling och sportsmannaanda

Tävling;

En tävling är en särskilt anordnad tillställning där flera personer eller lag mäter sina färdigheter på något område för att kunna rangordna deltagarna. I en tävling finns det för det mesta en vinnare och en förlorare.



Sportsmannaanda;
Sportsmannaanda är en aspiration att en sport eller aktivitet kommer att avnjutas för sin egen skull, med lämplig hänsyn till rättvisa, etik, respekt och en känsla av gemenskap med sina konkurrenter.

Dålig vinnare;

En dålig vinnare beter sig dåligt efter sin seger, såsom är skadeglad om hans eller hennes vinst, gnuggar segern i ansiktetmotståndare och sänker motståndarens självförtroende genom att ständigt påminna dem om hur "dåliga" de var i jämförelse.

Dålig förlorare;

En tävlande som
uppvisar dålig sportsmannaanda efter att ha förlorat ett spel eller tävling kallas ofta en "dålig förlorare". I ett dåligt förlorarbeteende ingår det att personen skyller på andra för förlusten, inte tar ansvar för personliga insatser som bidragit till nederlaget, reagerar på förlusten på ett omoget eller felaktig sätt, gör ursäkter för nederlag och påpekar ogynnsamma förhållanden eller andra småaktiga frågor som orsaker till nederlaget.


Taget från Wikipedia.


 

På tävlingar finns det alltid vinnare och det finns förlorare. Vilket av de man än är så måste man förstå att det är en tävling, och för att kunna tävla behöver du motståndare. Utan motståndare kan du inte vinna eller förlora. Motståndare får dig även att vilja bli bättre för att kunna slå dem. Ha respekt för dina motståndare, för utan de är det ingen tävling!

Det är lika viktigt att vara en bra vinnare som en bra förlorare!


Kommentarer
Postat av: skea

Håller med dig! Sen tycker jag också det är viktigt att man inte bara ser rivaler mellan föreningar och lagen då cheerleadibg är en så pass liten sport i svergie. Bättre att se varandra som vänner och hjälpa varandra att utvecklas så att sporten och de mindre föreningarna har en chans att utvecklas snabbare :)

2012-05-15 @ 17:34:14
URL: http://miniskea.blogg.se/
Postat av: Miras

Word Ida!

2012-05-16 @ 12:18:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0